כלים לשינוי

מאבקים שהצליחו

קמפיינים רצים

לוח אירועים

לוח דרושים

עצומות

פורום

מאמרים

צור קשר

משנים

הקמת דוכן הסברה

 

אחת מדרכי הפעולה המוכרות והבדוקות ביותר היא הקמת דוכני הסברה. זוהי  דרך מעולה ליצור דו-שיח ישיר עם הרבה אנשים בנושא החשוב לכם. אפשר להביא שולחן מתקפל, כרוזים שונים, עצומה, עטים, מים, קופסת תרומות ופנקס קבלות (אם יש). רצוי להציב את הדוכן במקום הומה. את הדוכן כדאי לעטוף בפוסטרים בנושא המחאה. דוכן ניתן גם להציב, באופן קבוע או זמני, באוניברסיטה או בבית-הספר. דוכן בשטח ציבורי מצריך רשיון מהעירייה, אך מדובר בהליך פשוט.

                                                         

צוות. ראשית, כדאי לגבש צוות של לפחות שני אנשים, המחויבים באופן מלא להפעלת הדוכן. כדאי מאוד שתהיה רשימה של עוד מספר אנשים, שאותם תוכלו להזמין להצטרף, אבל לא לבסס את קיום הדוכן על הגעתם. צוות הדוכן, כדאי שיהיה בעל ידע מספיק כדי לענות לעוברים והשבים על מגוון שאלותיהם וטענותיהם.                                                             

 

איפה. את הדוכן כדאי למקם במקום מרכזי, שבו חולפים אנשים רבים מאוכלוסייה מתאימה (יתכן שמקום הומה בפועלים זרים קשי-יום או באוכלוסייה דתית, אינו מקום מוצלח עבור פעילים חילונים, למשל). גם למקום האחסון של הדוכן והחומרים הנלווים יש חשיבות מכרעת. הקמת הדוכן במקום מרוחק ממקום האחסון שלו תצריך סחיבה מפרכת ותהפוך את עריכת הדוכן למשימה מתישה, שתעודד את כולם לוותר עליה. לעתים יש לבחור את מיקום הדוכן בהתאם למקום אחסון הציוד הקרוב ביותר האפשרי, גם אם יש מוצלחים ממנו.                                                                                                        

 

מתי. גם כאן כדאי לבחור שעות שיש הרבה אנשים במקום. רצוי שאנשים אלה יהיו נינוחים. ייתכן שביום שלישי תהיה רחבת המרכז העירוני עמוסה כמו ביום שישי, אבל ביום שלישי ימהרו האנשים לעבודה בעוד שביום שישי יבואו האנשים במטרה "להעביר את הזמן", ויהיו נינוחים ופתוחים יותר. כדאי לסייר במקום מראש ולהתרשם מכמות האנשים, ומאפשרות למחסה משמש, מגשם או מרוח. רצוי לקבוע תדירות קבועה להפעלת הדוכן. קביעת הקמת הדוכן פעם בשבוע תדרבן אתכם לעמוד במחויבות וליצור פעילות על בסיס קבוע ומתמשך. אל תוותרו לעצמכם לאחר שקבעתם.                                                                                                                                      

 

הצטיידות בחומרי הסברה. דאגו להצטייד בכמויות של חומרי הסברה מסוגים שונים. את חומרי ההסברה אפשר להשיג מארגונים או להכין לבד.                                                                                                                                        

 

ציוד. קודם כל רצוי להשיג או להכין דוכן או שולחן מתקפל קל, אשר אותו ניתן לקשט בפוסטרים. לאחר מכן לרכז בתיק שיוקדש לדוכן את הציוד הבא: קליפבורדים (משטחי החתמה לעצומות), עטים, קופת התרמה, משקולות קטנות או גומיות למניעת התעופפות הכרוזים לכל עבר.                                                                                                          

 

גימיק. חישבו על משהו פשוט שיוכל למשוך אנשים ותשומת-לב אל הדוכן. תחפושת יכולה לעבוד מצוין, כמו גם אדם בכלוב או שלט בולט. אבל אם לא מצליחים להשיג או לאלתר משהו מסוג זה - גם צלחת סוכריות יכולה למשוך אנשים, ולפתוח את השיחה באופן ידידותי ומנקודת פתיחה של אהדה ולא של תוקפנות וזלזול.                                                            

 

הופעה ייצוגית. מומלץ להימנע מלבוש מרושל. האנשים שמולכם עשויים לנסות להתחמק מהעובדות הקשות שתציגו בפניהם באמצעות תיוגכם כ"תמהונים", "קיצוניים", וכו'. אל תסללו בפניהם דרך כל כך נוחה להתחמקות.                            

 

גלריה. מומלץ מאוד לבנות גלריה ניידת קטנה של תמונות וטקסטים. הגלריה יכולה להיות בסך-הכל פוליגל שעליו מודבקים ניירות מודפסים וכן ציור (שעליו יונח הפוליגל).                                                                                              

 

קודים ומטרות. אפשר לגבש מטרות וקודים להתנהגות בדוכן. קודים ומטרות בסיסיים יכולים להיות: לדבר תמיד בנימוס ומבלי לתקוף את הקהל, לשוחח מתוך עמדה של הסכמה ולא מעמדה של מחלוקת, להעניק לכל אדם עצות מעשיות ופשוטות המתאימות לו, לעניין אנשים בחומר כתוב נוסף, לרשום אנשים לעמותה, לגייס תרומות, להחתים אנשים על עצומות ולהשיג כתובות דוא"ל שלהם במטרה לרשום אותם לפעילויות, וכו'.

 

אישור. להקמת דוכן נדרש בדרך-כלל אישור ממחלקת רישוי עסקים בעירייה. בכל עיר הדברים מתנהלים אחרת: ישנם מקומות שאינם מקפידים כלל על רשיונות הקמת דוכן וישנן עיריות שעושות חיים קשים עד שהן מספקות את האישור שמחובתן לתת. בכל מקרה, כדאי להתקשר למחלקת רישוי עסקים בעירייה שלכם ולברר מה נדרש לעשות כדי לקבל אישור. בדרך-כלל יש לשלוח לעירייה בקשה בכתב. במקרים נדירים תידרשו לספק דוגמאות של החומר שאתם מתכוונים לחלק. העירייה אינה רשאית לסרב לתת רשיון בשל המסר של הדוכן.                                   

 

רשויות מקומיות והממונים בהן על פניות הציבור  

רשימת אתרי הרשויות והמועצות המקומיות

הזכות החוקית להציב דוכן הסברה